Revistă de cultură

fondată în 1865 de Iosif Vulcan

Apare la Oradea

Seria a V-a

Nr. 9 (490) septembrie 2006

SCRIITORII ȘI SECURITATEA

 

Gheorghe SCHWARTZ

Despre degenerescența provocată a culorilor

Mă invitați să răspund la ancheta voastră, „dacă mă interesează subiectul”. Chiar dacă nu m-ar interesa, media este atât de invadată de „dosariadă”, încât n-ai cum să ieși din subiect, așa cum nu poți să nu iei în seamă un miros pestilențial în atmosfera pe care o respiri.

Dar tema este, din păcate, mult mai largă și nu-i privește în nici un caz numai pe scriitori. Personal, am semnat, alături de alți mulți intelectuali, la începutul anilor `90, un apel pentru deconspirarea dosarelor securității. Momentul a fost ratat de guvernările succesive. Acum, în 2006, problema a luat un mizerabil aspect politic și de manipulare a populației. Este evident că promisiunile pentru o viață mai bună (material) și mai dreaptă (moral) au eșuat. Iarna care se anunță cu facturile criminale la întreținere, precum și dezastrul tot mai generalizat al sistemului sanitar – cele două nenorociri majore care pot duce la orice fel de reacții din partea unei populații disperate – par să fie deturnate de o deconspirare gălăgioasă și primitivă.

Întrebați în anchetă dacă avem o problemă morală, ca națiune. Sigur că avem o asemenea problemă! Crimele sistemelor totalitare nu pot fi prescrise, așa cum nu este etic să prescrii nici un tip de genocid. Dar cred că soluția cea mai demnă ar fi afișarea electronică a TUTUROR documentelor privind ofițerii de securitate, informatorii, urmăriții. Cred că populația are dreptul să afle, iar, dacă tot ne batem cu cărămida în piept cât suntem de democrați, să lăsăm același popor să decidă singur și nu să-l obligăm să decidă într-un anumit fel.

Ceea ce se întâmplă acum seamănă tot mai mult cu un circ sinistru, în care ANUMITE persoane sunt legate într-un ritual primitiv deasupra ceaunului cu apă clocotită, iar mulțimea este invitat㠖 ba, uneori chiar somat㠖 să danseze și să hăulească în jurul nenorociților, înainte de a-i mânca. Observ cu groază că se ajunge, din nou, la teama din perioada stalinistă, când era profund periculos să discuți despre cei loviți de urgia luptei împotriva moșierilor ori a revizioniștilor, de frică să nu ți se găsească și ție o bubă. Cine nu urla ca lupii era mâncat, așa c㠄uralele erau din tot sufletul”. De data asta, însă, se mai întâmplă ceva legat de ipocrizia unora dintre cei ce urlă mai tare. Oameni cărora toată lumea le-a simțit ochii albaștri au devenit cei mai aprigi moraliști. Ei au reușit să isterizeze în special o trupă de juni nerăbdători să parvină, deranjați că multe locuri mai sunt ocupate. Mulți dintre acești „lupi tineri” sunt folosiți drept batalioane de asalt, în spatele cărora adevărații protagoniști decid cine să fie următorul atârnat deasupra cazanului cu apă clocotită. Nedreptatea nu este că X a fost deconspirat, nedreptatea este că lui Y, la fel de vinovat, nu i se poate întâmpla nimic. Iar Y, fiind convins de asta, nu mai poate fi nici oprit de la nimic.

S-a spus că tinerii nu au calitatea morală de a-i judeca pe cei ce au trăit vremea gulagului, întrucât ei n-au dat dovada că s-ar fi comportat altfel decât cei pe care-i incriminează. Desigur, și asta este tot o aiureală: dacă am gândi așa, atunci nici un om cinstit, dar care n-a avut niciodată o armă în mână, n-ar fi în măsură să judece un criminal, fiindcă nu se știe cum ar fi reacționat el având degetul pe trăgaci. Numai că ațâțarea tinerilor împotriva celorlalți nu este doar o temă literară. (vezi și „Vânători de bătrâni” de Dino Buzzati, „Jurnalul războiului porcilor” de Adolfo Bioy Casares” etc.) Ea reprezintă un flagel cu urmări întotdeauna dezastruoase, atât pentru cei vânați, cât și pentru hăitașii provizorii și pentru cei ce-i mână din spate.

Am răspuns astfel la anchetă, întrucât cred că, restrângând tema doar la scriitori, aș culpabiliza și eu o categorie socială, nu mai vinovată decât oricare alta. În general, nu trebuie să se vorbească de vină colectivă, ci doar de greșeala fiecărui individ în parte. Și scriitorii au acceptat mai mult sau mai puțin un tăvălug în fața căruia nu fiecare om are vocație de erou. Așa că s-a ajuns să fie considerată și tăcerea drept aprobare... Pe de altă parte, nu fiecare contact cu securitatea a însemnat un act de colaborare. (Nu de puține ori, azi urmăriții sunt la fel de arătați cu degetul ca și adevărații torționari. Am cunoscut personal un urmărit turnător și un colaborator care a dat doar referințe pozitive despre confrați. Cine nu înțelege sau nici nu încearcă să înțeleagă conduita individuală a fiecărui subiect n-are decât să urle fericit, dansând în jurul ceaunului.)

Fiecare răsturnare de sistem aduce după sine reducerea culorilor celor din jur la „foarte alb” și „foarte negru”. La noi, nu după 22 decembrie 1989 s-a instalat această degenerescență optică, ci provocată într-o „perioadă de pace”. Ceea ce este cel puțin dubios.