Revistă de cultură

fondată în 1865 de Iosif Vulcan

Apare la Oradea

Seria a V-a

Nr. 6 (487) iunie 2006

ASTERISC

de

Gheorghe GRIGURCU

Fișele unui memorialist

(30 - continuare)

O ironie a istoriei  contemporane: disidenții, cum ar veni, cum ar veni, ai disidenței, adică cei ce s-au alipit oficialității postdecembriste cu avantajele de rigoare, autonegîndu-se. O negație a negației! Dar oare au pornit cîndva cu adevărat pe calea a ceea ce s-a numit disidență? ori totul n-a fost decît un truc biografic care a generat un troc carierist? Cele mai sumbre bănuieli se pot abate asupra numelor astfel oficializate...

*

„Rocker-ul Ozzy Osbourne a fost ales, în urma unui sondaj realizat pe Internet, drept cea mai potrivită persoană care să ureze bun venit extratereștrilor pe Pămînt. Ozzy, în vîrstă de 55 de ani, a cîștigat 26 la sută din voturi, în timp ce președintele Statelor Unite George Bush și fermecătorul model Jordan au fost votați de doar 9 la sută dintre participanții la sondaj. Ultimul pe listă s-a plasat cîntărețul pop Simon Cowell, cu 3 la sută din voturi, situîndu-se pe locul șapte. «Deoarece lumea așteaptă cu nerăbdare semne din partea unei civilizații extraterestre, am hotărît să-i întrebăm pe utilizatorii noștri de Internet cine cred ei că ar fi cea mai potrivită persoană în calitate de ambasador al Pămîntului», a precizat Gareth Bellamy, editor de știri la Yahoo! News. Sondajul a fost inițiat imediat după ce specialiștii americani au anunțat că au fost descoperite semne de apă pe Marte. La realizarea sondajului au participat 1.000 de utilizatorii de Internet” (Adevărul, 2004).

*

Descoperi uneori la cîte un înaintaș sau contemporan gînduri ce ți-au trecut prin minte și pe care nu o dată le-ai așternut pe hîrtie. Astfel îți dai seama că există un text al vieții care nu poate fi formulat decît în variante apropiate și la care concurăm cu toții.

*

Cîteodată diletantismul e mimat din teama creatorului  că nu va fi înțeles. E ca un hamac așezat sub cel ce practică salturi mortale.

*

Artificiul se topește în sine însuși. Naturalul în supranatural.

*

Nu-ți poți fi decît dușman dacă ocolești efortul. Destinderea nu e conceptibilă decît în raport cu efortul, fiind cu atît mai reală (mai „meritat㔠moralmente) cu cît efortul ce-a precedat-o a fost mai intens.

*

Încrede-te în instinct, în prima reacție intuitivă, așa cum ogorul se încrede în aversa de ploaie ce-l va fertiliza.

*

A spiritualiza simțurile, a le face artistice, cum spunea Nietzsche, presupune totuși a avea un spirit, o vocație de artă care le preexistă.

*

Bucuria : o stare care se joacă cu durata, care nu o ia în serios.

*

„Fiecare virtute și fiecare viciu își are timpul lui; apoi nu mai e la mod㠔 (Diderot).

*

Sufletul ia cunoștință de sine nu atît prin împrejurările „mari”, excepționale, ci prin lucrătura celor minore din care ne e alcătuită existența cotidiană.

*

Dacă ideologiile exprimă lipsa de curiozitate față de faptele noi, cum arată Jean-Francois Revel, doar acest element e suficient. Pentru a le defini caracterul retrograd, falsitatea progresului cu care se fălesc.

*

Culmea mistificării: să te lingușești pe tine însuți.

*

A pierde e o vinovăție. A uita e o virtute.

*

Ideal: limitele operei să răsfrîngă cu fidelitate limitele ființei creatorului său.

*

Își conștientizează păcatele doar pentru a le putea disimula.

*

Pînă și plînsul se poate privi în oglindă, dar cît de dezolant ar fi acest gest!

*

Stări demonice: iubirea de sine și ura de sine.

*

Conștiința unei limite: o stare divină. Tendința depășirii oricărei limite: o stare luciferică.

*

A scrie înseamnă a aștepta (pe cel mai înalt palier, depășit doar de treapta mîntuirii).

*

În momentele faste, cuvintele par a crea sufletul.

*

Minima demnitate pînă și a ultimului criminal, decurgînd din faptul că posedă un chip uman.

*

A fi inteligent: a avea voluptatea distrugerii aparențelor, o voluptate feroce.

*

O inteligență care nu sfîșie ca un leu nu e demnă de luat în seamă.

*

Inteligența: latura cea mai distrugătoare a ființei umane, canibalismul său moral.