Revistă de cultură

fondată în 1865 de Iosif Vulcan

Apare la Oradea

Seria a V-a

Nr. 5 (486) mai 2006

VALORI ALE LITERATURII BASARABENE

 

Nicolae POPA

Vreme de beție

Niciodată nu mi se mai întâmplase să trec din cameră în cameră prin casa noastră și să mă ciocnesc după fiecare prag de câte o rudă. Incredibil câte rubedenii se întâmplă să avem uneori. Toate încăperile îmi sugerau că neamul nostru nu piere. Pe toate paturile, pe toate scaunele, oriunde dădeam să mă așez sau să găsesc cel puțin un loc pentru Rozalinda, îl găseam lungit pe câte cineva de pe linia mamei sau de pe linia tatii. Erau mulți și erau peste tot.

Naiba știe ce le spusese tata la telefon de veniseră atâția. Cât de importantă putea să fie via lui, care acoperă ograda și se cațără până sus pe acoperiș, încât la cules trebuia să participe aproape tot Chișinăul? Cum de-i ademenise? Le spusese că moare mama? Nu, în acest caz precis că ar fi lipsit unii de pe linia tatii. Apropo, despre morți. Observasem că unele rude nici nu mă mai recunoșteau. Nu le-aș fi recunoscut nici eu dacă nu mi-ar fi amintit de mătușele rămase undeva în copilărie. Astfel, când am intrat în camera dinspre bucătărie, două doamne ședeau de vorbă pe marginea patului. M-am bucurat să o pot recunoaște pe una din ele, căreia i-am și zis “Buna ziua, mătușă Agripina!”, fiindcă o văzusem chiar pe mătușa Agripina, însă am fost apostrofat că mătușa Agripina era moartă demultișor, Dumnezeu s-o ierte, că o salutasem pe fiica ei cea mai mică.

Ferice de Roza-Rozalinda! Ea nu avea rude printre cei prezenți și nu avea cum să se ciocnească de vreo mătușă demult decedată. Trecea ușor zăpăcită, totuși, dintr-o încăpere în alta, iar când în cele din urmă ne-am pomenit din nou în verandă, ea și-a deschis larg brațele, cum făcusem și eu, și am exclamat într-un glas:

— Asta e! A fost o excursie interesantă.

Afară încă mai ploua. Nici vorbă să putem reîncepe culesul de-a lungul galeriei de viță de vie din fața casei. Streșinile torceau fire neîntrerupte. M-am uitat lung la coniacul de pe masă, am studiat atent vodca. Coniacul voia să mă alinte, vodca voia să mă îmbete. După cum se înfundaseră rudele prin toate odăile, se așternea vreme de beție. Iar pe mine mă muncea o mare părere de rău doar că nu prea vedeam cu cine să mă fac frate de pahar, deși cred că Roza nu s-ar fi opus din răsputeri dacă i-ași fi propus.

Dar a năvălit deodată văru-meu Bazil din ploaie, iar vodca a și gâlgâit între dorința mea și nerăbdarea lui. Tot atunci a lătrat speriat câinele. A lătrat speriat în ploaie Spartac al nostru. Lătratul m-a prins cu păhăruțul ridicat în poziție de aplecare spre consumare și am și remarcat tremurul vodcii cu palori de argint viu. Din verandă se vedea atât de bine afară, se vedea atât de limpede, cum se vede doar atunci când îți este dat să vezi ceva pentru ultima oară.

O constelație de stropi mari se lăsa din bolta de viță de vie, direct dintre bobițele strugurilor. Aveam impresia că dacă m-aș fi uitat mai atent, aș fi întrezărit lătratul repezindu-se spre poartă în rotocoale de aburi fierbinți, dar mi-a tresărit deodată păhăruțul din cauza unui suflu rece care m-a luat de la tălpi în sus înțepenindu-mi mâna. M-am pomenit întrebându-mă de ce dracu se sfârșea totul anume acum? De ce tocmai acum? De ce de față cu rudele? Și vedeam clar pe linia porții, fără nici o speranță că ar fi vorba de o năzărire, vedeam sclipirea argintie a epoleților și albul mat, de aluminiu, al vulturului de pe cocarda unui polițist care tocmai se uita la mine prin golurile romboidale – sau se uita doar în ograd㠖 în timp ce alt polițist se postase la spatele lui.

Roza plecase cu farfuriile la bucătărie. Bazil nu știa nimic despre viața mea. El nici măcar nu se întreba de ce latră câinele. Mi-ar fi plăcut să-l îmbrățișez și să-i zic tradiționalul “mă rog de mă iartă”. Am dat vodca pe gât. Cei doi polițiști rămâneau la locurile lor, poarta fiind împinsă de-un al treilea, urmat de-un al patrulea. Și au intrat ca în ogradă la mă-sa. Nu păreau deranjați câtuși de puțin de ploaie, nu se zgribuleau deloc, de parcă ar fi fost niște ființe acvatice.

Mașina poliției era trasă mult lângă poartă și avea portiera din spate deschisă ca o continuare a porții deschise. Cei din ogradă s-au oprit după câțiva pași, deoarece în urma lor apăruse unul în civil, care coborâse probabil din altă mașină, un tip mai nervos, însă cu o ținută vestimentară impecabilă. Nu-mi doream decât să mă prăbușesc undeva. M-am și gândit la divanul din camera mea din fund și la faptul că deasupra divanului acum plouă la fereastră, iar fereastra, dacă o împingi, nu poate să nu se deschidă. Îmi ziceam că poate aș merita să mi se facă o favoare și să fiu arestat pe strada din spatele casei. De fapt, oriunde, numai nu aici. Bine, dar eram eu în stare s-o iau la fugă prin toată casa, să-i deranjez pe cei din fața televizorului, ca în cele din urmă să-i dau la o parte pe cei care vor fi stând prăvăliți pe divanul meu, ca să deschid în cele din urmă ereastra și să sar în ploaie?

Cel cu umbrela nu se grăbea să treacă dincoace de poartă. Se oprise între stâlpi și aștepta să-i vadă acționând pe cei doi polițiști din ogradă. Iar aceștia îl întrebau ceva pe tata, care s-a și grăbit să le strângă mâna, mai făcând și niște gesturi ce nu puteau să însemne decât că uite plouă și el îi invită să intre în verandă. Prostie moldovenească: să nu lași tu niște polițiști să-i mureze bine ploaia! Mai mult decât atât, l-am văzut și pe tata umilindu-se până într-atât, încât s-a dus pușcă spre poartă să-l invite și pe cel în civil, acela fiind un fel de șef probabil, și atunci mi s-a făcut atât de jale de tata încât am hotărât să ies și să mă predau.

— Bazil, frate, ia toarnă-mi tu cu mâna ta unul plin și să ne-auzim de bine.

Bazil m-a privit dintr-o parte. Ai fi zis că în aceiași clipă descoperise că eram seropozitiv. De turnat mi-a turnat făcând un pas în urmă și uitând să-și toarne și lui. Am băut singur urmărit mai mult de gura lui căscată decât de ochii lui.

Tata continua să-l roage pe cel cu umbrela să intre în ogradă. Dar uite că s-a avântat și mama să poarte tratative. Și nu numai mama. O văzui pe soră-mea Viorica încercând să o liniștească pe Rozalinda, aceasta fiind deja la doi pași de poartă și spunându-i ceva lui tata, poate implorându-l să nu se amestece, ca să nu-mi complice și mai mult viața. Cei doi polițiști s-au și întors cu spatele la verandă și, având probabil grijă să nu iasă vre-un scandal la poartă, s-au dus și ei încolo.

Lașul din mine își căută coloana vertebrală, o simți încă bună de ceva, și făcui un pas spre ieșire. Bazil însă mi-a tăiat îndată calea și ne-am îmbrățișat cum n-o mai făcusem niciodată, ca doi frați.

— Ei! vere Mișa, eu te-nțeleg! îmi spuse la ureche. Asta-i viața-n ziua de azi. Mă gândesc că poate n-ai mai făcut tu moarte de om... Numai moarte de om să n-ai după tine și totul a sî fi-bî normal...

Eu însă nu m-am grăbit să-l asigur că n-aș fi făcut moarte de om și, prin urmare, am simțit cum îi încremenesc brațele pe umerii mei și cum se retrage lin la perete, făcându-mi loc să trec, imaginea mea de rudă ciumată revenind în ochii lui. Adevărata nebunie a început însă în clipa următoare, când m-am pomenit prins de mână de soră-mea Viorica. Mă trăgea spre poartă și eu nu înțelegeam mare lucru din ce-mi spune, decât că acolo la poartă i se întâmpla ceva Rozalindei.

Polițiștii nu se mai vedeau deloc. Mașina eliberase cadrul porții.

Îi vedeam acolo doar pe mama și pe tata făcând din mână a rămas bun în lungul drumului. Când am ajuns lângă ei abia am apucat să mai văd prin ploaie îndepărtându-se în lungul străzii un “Opel” roșu care urma mașina poliției. Și preț de câteva clipe o văzui pe Roza-Rozalinda făcându-mi cu mâna din mașină, ștergând cu palma sticla din spate a automobilului acela roșu, condus de nimeni altul decât de tatăl ei, polițistul ucrainean de lângă Reni, care, în sfârșit, o recuperase - nu fără ajutorul poliției moldovenești, desigur.

Mi s-a părut ciudat s-o văd pe soră-mea plângând din atâta lucru. Ca să nu mai zic cât de neplăcut a fost s-o văd pe mama folosind colțul pestelcii în loc de sugativă, împotriva umezelii din ochi. Numai tata se frământa confruntându-se cu o problemă mult mai gravă pentru familia noastră: ploua mărunt și culesul strugurilor se tot amâna, iar scaunele și paturile din casa noastră continuau să fie ocupate de rude... Mda, vreme de beție!

 

Fragment din romanul în lucru

Avionul mirosea a pește