Revistă de cultură

fondată în 1865 de Iosif Vulcan

Apare la Oradea

Seria a V-a

Nr. 9 (478) septembrie 2005

PLASTICA

Peter Kalmus

Peter Kalmus, cu ale cărui lucrări din expoziția orădeană am ilustrat acest număr, s-a născut la 28 august 1953, în orașul Piestany. Se numără printre liderii artei plastice din Slovacia de astăzi. Lucrările sale pot fi văzute în multe dintre galeriile de artă ale Slovaciei și ale lumii, creatorul aparținînd generației a cărei începuturi se leagă încă de perioada UNDERGROUND. El este unul dintre autodidacții care și-au consolidat  locul pe scena artei contemporane din Slovacia. În prezent este interesat de conceperea  obiectelor și instalațiilor, dar și de grafica și pictura experimentală.

Proiectul expozițional pentru Oradea are la bază experimentul cunoscut sub numele de grafica coroziunii. Această tehnică presupune folosirea fierului ruginit, a urmelor lăsate de acesta pe hârtie sau disc. Matrița (un model din fier) se scufundă în apă câteva saptămâni, de obicei, pe discul de pictură. Structurile rămase pe suport se stabilizează cu fixativ și lacuri. Realizările sale grafice au fost expuse în diferite expoziții din țară și străinătate începând cu anii ‘80.

Expoziția este completată și cu câteva obiecte din categoria “ready mades”, realizate în ultimii ani. Creația lui Peter Kalmus se distinge printr-o ordine conceptuală explicită care, însă, nu exclude piese ce stau sub semnul umorului și al ironiei, aducând aminte în același timp de curentul dadaist.

Expoziția de la Muzeul Țării Crișurilor din Oradea a fost realizată cu sprijinul financiar al Ministerului Culturii al Republicii Slovacia și Autoguvernării regionale a orașului Košice