Revistă de cultură

fondată în 1865 de Iosif Vulcan

Apare la Oradea

Seria a V-a

Nr. 2 (472) Februarie 2005

PREZENȚE MAGHIARE

de

Molnár JUDIT

Gittai István sau adâncurile unei palme

 

Toanele dimineților, poftele prînzurilor, înțelepciunile crepusculului se tot adună în timp; aluviunea crește, crește, și dintr-odată poetul începe să simtă nevoia de altceva. Să rămînă sentimentul, să-i rămînă miracolul cuvîntului, muzica rîndurilor și totuși, să nu fie chiar poezie: îi vine cheful de proză. De proză scurtă. De o vreme l-a ajuns acest dor și pe Gittai István. A început să-și scrie memoriile. Romanul fluviu al unei vieți.

Dar poate să fie apa oricît de mare și adîncă, tot din picături se compune. Și Gittai a ales „calea” picăturilor: o frază din negura deceniilor, un zîmbet, o lacrimă a cuiva de mult dispărut, mirosul toamnelor de odinioară, izul unui vis cîndva visat, flori de primăvară, căldură de vară, parfum de zăpadă. Oameni, cuvinte, dorințe și împliniri din anturajul unui copil, al unui tînăr, al unui bărbat în toată firea. Și iată, din aceste picături s-a și închegat fluviul.

A avut grijă Gittai nu numai de cititori, dar și de criticii riguroși – i-a ferit de bătaia de cap să mai caute denumirea adecvată a genului literar practicat de autor în volumul  Floricica boemă (ediție proprie, 2004) și își definește singur genul: proză de-o palmă. Bineînțeles nu (numai) la propriu, ci în primul rînd la figurat: o palmă măsurată în adîncime, o palmă pe care poți ține chiar lumea. Căci reflecțiile, impresiile, amintirile lui Gittai nu sunt numai ale lui: fiecare dintre noi am avut copilăria, tinerețea noastră. Și ne recunoaștem în această apă curgătoare, care ne cuprinde, ne alintă și, oricît de adînc ne scufundăm, putem respira ușor; da, este mediul nostru natural, este mediul condiției umane.

 

În trei

 

Degeaba ne-am străduit toată dimineața, balonul n-a vrut să se ridice cu noi. Cam pe la prînz s-a iscat o adiere de vînt și mie mi-a venit ideea să ne plimbăm mai degrabă cu barca pe lac. După puțintică tevatură ne-am schimbat și am pornit spre lacul cu care eu am avut deja niște strînse legături familiare. A durat vreo trei ani și trei zile pînă ce am ajuns pe jos la lacul cu apa adunată din gheața topită a ghețarilor. Odinioară, Măicuța Mea îl alinta cu „al meu mai scump copilaș” și s-a scăldat în lac cu atîta voluptate, încît pudicul meu tată a roșit de tot ce a văzut. În loc de caravelă la debercader am găsit o nenorocită de barcă zgribulită. Arăta a cîine fără stăpîn, piele și oase, care de foame nu reușește nici măcar să-și deschidă ochii. Pînă ce eu mă tot sfătuiam cu mine, cum am putea o remedia cîtuși de puțin, Iubițica mea s-a lepădat de haine și a intrat în apă, scoțînd niște țipete de plăcere. Parcă ar fi fost în transă. Parcă și-ar fi ieșit din toate mințile, rămînînd doar cu sentimente. Dacă eventual nu ar fi fost un lac cu apă dulce, Iubițica s-ar fi transformat imediat în delfin. Puteam s-o plîng pînă la adînci bătrîneți. Ce noroc, Iubițica a rămas femeie. E drep că nu mi-a dat nici o importanță. Parcă nici n-aș fi fost de față. S-a scăldat în apă cu atîta nerușinare și provocare ca o Leda-Lebădă. Precum odinioară pudicul meu tată, și eu am roșit. N-a ținut însă mult, că mi-am revenit și m-am aruncat și eu în apă. Imediat m-a luat sentimentul. Am îmbrățișat în același timp două, și două m-au adorat și pe mine. De parcă în aceeași clipă am fi plutit și cu balonul și cu barca.

 

Oferta din pom

 

Tînărul firav a stat la o masă din colț, a împletit și după fiecare al douăzecielea ochi a zîmbit. Iar din sfert în sfert de ceas a sorbit din sucul galben și atunci își ridica și ochii. Ca unuia care știe să zboară sau este confidentul lui Dumnezeu, așa arătau ochii și obrazul: plini cu plutire și cu siguranță de sine. Dacă n-ar fi fost nenorocitul acela de termen, l-aș fi privit cu drag săptămîni în șir. Dar în loc de adorație am fost nevoit să-mi iau inima în dinți. Am mers la el și i-am oferit un rol într-un film. „Și despre ce va fi vorba în film?” – m-a întrebat cu tonul aproape înjositor de natural. „Încă nu știu” – am vrut să-i spun, dar noroc că n-am zis, fiindcă aș fi putut strica totul între noi. „Păi despre candoarea ferigilor. Și tu ai juca rolul Vîntului” – i-am răspuns dintr-o răsuflare.

Băiatul n-a mai întrebat nimic. Degetele-i se mișcau automat. Totuși am observat o schimbare mititică: numai după treizecișidouă-treizecișitrei de ochiuri s-a apucat să zîmbească. Din acest semn trădător am dedus că poate totuși l-am atins cu oferta mea din pom.Deoarece nu numai scenariul nu este încă scris, dar nici n-am habar cam pe unde vine studioul de filme.

 

Completarea piramidei

 

Cînd am ajuns și eu în grupul de turiști, am găsit deja o mare familie, bine-nchegată în autobuz. Fiecare a avut locul și rolul său, ca și cărămizile într-o arcadă. Ar fi de prisos să povestesc privilegiul fiecăruia, spun doar atîta că au vrut să completeze cu mine o cărămidă căzută din piramidă. Am primit locul de lîngă neicuța Ciupercaru, locul care de-a lungul vremurilor i-a aparținut Hangiului trecut în neființă. Cum a pornit cu noi autobuzul, nea Ciupercaru a adormit și nici nu s-a trezit decît la primul popas, ca să-și facă treaba mică. M-am îndepărtat de grupul ciorovăitor. Mă plictiseam. Părea că n-am reușit să ajung la numitorul comun cu acest altfel de sfîrșit de săptămînă. În fond mi-a plăcut că nimeni nu s-a agățat de mine, nimeni nu m-a hărțuit cu fel de fel de întrebări. M-au lăsat în pace, în voia plictiselii mele.

La al doilea popas am procedat exact la fel. Am pășit prin iarba înaltă a pajiștei montane. În jurul meu zburdau fluturii. Din cauza polenului inhalat și a soarelui strălucitor am strănutat zdravăn. Dintr-odată m-am trezit imponderabil, mi-a venit cheful de a striga și fără voie am scos niște sunete asemănătoare cîntecului alpin. Atunci înca n-am avut nici cel mai mic habar că acest gest a însemnat felul meu de a deveni cineva în acel grup.

 

Vremea cinei

 

După ce i-am mulțumit lui Dumnezeu pentru ideea primită de la el, am căzut pe sacul cu cartofi, ca singur-singurel să reflectez asupra iernii viitoare, care după anumite semne se anunța mai crîncenă și mai necruțătoare decît toate iernile ultimilor ani.

În primul rînd: în interesul ocrotirii seninătății mele, fiind cea mai de preț avuție, zilnic am să trec pe la gară și o să mă prefac că aștept sosirea verii. Și o să am foarte, foarte mare grijă ca nu cumva să pară din greșeală a mimare. Voi sta pe peron cu convingerea sfîntă că vara trebuie să sosească în decembrie, cu rapidul de seară.

În al doilea rînd: tot ce voi vroi să comunic o voi face în niște fraze simple: De unde atîtea curbe? Gata cu lumina! Nu trageți! E fundătură, domnule. Fă-te zîmbetul meu! Aceste fraze ar suna de parcă aș ascunde ridicarea potului cel mare.

În al treilea rînd: voi sta în permanență la pîndă să prind toate sufletele mercantile din jurul meu și să le agăț pe cuier ca niște pălării, umbrele, parpalace; să atîrne acolo în voie în vecii vecilor.

În al patrulea rînd: dacă totuși vara ajunge în decembrie, cu rapidul de seară, am să mă apropii de ea cu pași hotărîți. Îi scot din mînă valijoara cu miros de caise, am s-o ajut pe Domnia Sa Vara să se urce în căleașca de pe tabloul în ulei. Din clipa respectivă aș începe să risipesc în neștiință potul cel mare: la scăldat, la jocuri cu mingea și la seceriș fără probleme.

În timp ce m-am delectat cu astfel de bazaconii, sacul cu cartofi de sub fundul meu s-a făcut doar jumătate. Al dracului de îndemînatic hoțul care a reușit să fure juma’ de sac de barabulă de sub mine. Ce-i drept e drept: rolul meu nu este al paznicului de cartofi. Și totuși, unde au dispărut? I-o fi înghițit pămîntul, sau voi, suflete atîrnate pe cuier, mi-ați făcut toate astea? Nu mă mai chinui cu alte întrebări. Din seninătatea mea hibernală mai pot să mă sui pe dealul de lîngă oraș, să fac un foc din deșeuri și să torn cartofii rămași în flăcări. Pînă ce se vor coace, sper să apară și boschetarii, copiii străzii, maidanezii și ne vom ospăta ca o imensă familie.

 

Dealul pe care l-am moștenit

 

Pentru a simplifica toate demersurile de moștenire, foarte isteț gîndit, eu mi-am ales dealul. Să fie ale lor pămînturile, pășunea și pădurea, să le cultive cu cît mai mare spor. E de știut că eu de la început nu stau în aceeași căruță cu ei, deoarece pe mine odinioară m-au pus pe tren. Aș putea spune că cei de sus mi-au stabilit drum în altă direcție. Anunțul meu a fost primit de cei din jurul mesei familiale cu mare ușurare. E lesne de înțeles, așadar nu va lipsi decît o feliuță din tortul mare. Am semnat procesul verbal întocmit de avocat și am ieșit în curte. De acolo în grădină, iar peste pășune și mai departe, pe deal, care începînd de azi în mod oficial este al meu. Ce-i drept e drept, de cînd mă știu am simțit că acest deal îmi aparține exact la fel ca și bunicului. Și pe la noi se obișnuiește că, dacă cineva moștenește ceva, se apucă de planuri: că va cultiva cutare, că va ține cutare, că va construi, va face, va drege și așa mai departe. Ori va scăpa de azi pe mîine de toate nenorocirile și va călători sau va bea toți banii. Mie nici prin cap nu-mi trece să fac așa ceva. Trebuie să posed eu acest deal. Nu numai pentru gîndul în sine, dar și de gura lumii, să se vadă că nu sunt eu fiște-cine, am și eu cîte ceva. Dar în primul rînd de aceea am nevoie de acest deal pentru că are o panoramă splendidă. Gîndiți-vă numai: cîți din semenii mei nu au nici un fel de panoramă! Își trăiesc viața în gropi sau îngrădiți de pereți. Nici nu e de mirare dacă balamucul e plin de-alde ăștia.

Deci, acum, că și pe hîrtie îmi aparține dealul, pot porni cu sufletul împăcat în căutarea pietrei, care nu este atît de mare să n-o pot căra pînă sus, dar nici nu este atît de mică să se rostogolească ușor în vale. Deoarece e de știut, că și pentru mine piatra este întruchiparea eternității, indiferent dacă este calcar sau granit. Și la fel nu are nici o importanță dacă va fi sculptată ori ba piatra mea, care odată va ajunge aici din propria mea voință liberă.