Revistă de cultură

fondată în 1865 de Iosif Vulcan

Apare la Oradea

Seria a V-a

Nr. 11-12 (480-481) noiembrie-decembrie 2005

EDITORIAL

de

Mircea PRICĂJAN

Unde se întâlnesc, mai nou, scriitorii

Tinerilor scriitori de astăzi li se reproșează lipsa spiritului de grup. Spiritul de grup așa cum era el înțeles în mediile literare acum câteva zeci de ani, când aproape toată lumea era pre­zen­tă la serbările tuturor. E drept, din câte-mi dau eu seama acum, atunci nu puteai căuta în alt loc (în afara cărților, desigur)  sau printr-un alt mijloc (eventual: prin telefon, scrisori ori telegrame – care nu erau deloc „de în­credere“) părerile altora. Ieșirile acestea erau o cale bună de socializare literară.

Din mers, timpurile noi au adus cu ele o schimbare radicală a dinamicii sociale și, odată cu ea, și a dinamicii din viața literară. În condițiile în care, ca să-ți poți plăti toate fac­turile – eventual și o rată la banc㠖 și să mai și trăiești decent, trebuie, ca scriitor, să muncești prin mai multe locuri, e greu de crezut că-ți mai rămâne timp și energie și pentru astfel de întruniri literare. Cazul fericit este cel al scriitorului lucrător într-o editură, ca­re, prin natura profesie, trebuie, obligatoriu, să participe la târguri de carte, la lansări și la co­locviile ținute pe marginea cărților de care se ocupă. Altfel, chiar dacă te afli pe statul de funcții la o revistă de cultură, te vezi nevoit să-ți împarți timpul între redacție și alte pro­iecte, mai bănoase, care, de fapt, ele însele abia îți permit să trăiești de la o lună la alta. Ca să nu mai vorbesc de cazul celor plecați din țară (de ce? păi, să lucreze unde sunt mai bine plă­tiți și mai apreciați, d-aia!), cărora fizic le este imposibil să onoreze invitații de natură so­cial-culturală.

Dar să nu disperăm. Să cădem, metaforic, în genunchi și să le mulțumim celor care au dezvol­tat tehnologia internetului. Căci, oricât ai fi de extenuat la capătul unei zile, tot îți mai gă­sești vreme să participi la marea adunare (literară) care se desfășoară pe internet. Tocmai din nevoia de înlocuire a întâlnirilor în carne și oase s-au înființat de ani buni grupuri virtuale de discuție. Aceasta nu mai e o noutate pentru nimeni. E-un reflex deja. Na­dir_latent, de pildă, e-grupul înființat de Bogdan Suceavă de mai bine de cinci ani, adună scriitori cu grămada. Acolo se lansează teme de discuție, acolo se dezbat probleme „arzătoare”, acolo se consumă dispute și acolo se petrec împăcări. Și nu e singurul astfel de grup. Cine are interes poate găsi, fără prea multe bătăi de cap grupuri de discuție profilate pe diverse teme. La drept vorbind, citind zilnic lista de mesaje, ai senzația că participi la un co­locviu mai viu și mai aplicat decât ai avea-o dacă te-ai deplasa în mai știu eu ce localitate și-ai bate din gură o oră-două în fața unei audiențe aproape adormite.

O altă formă de „agregare” literar㠖 mai interesantă și mai utilă, spun eu – este ate­li­erul virtual de creație. Un adevărat cenaclu, unde se propun texte spre discuție, se întind și se împart apele, de unde, la capăt, ieși cu mai multe lucruri învățate decât ai ieși dintr-un cenaclu clasic, limitat în timp și mijloace. Un singur exemplu dau. Cel al AtelirKult-u­lui (www.atelierkult.com), îngrijit de Bogdan Bucheru și Cătălin Sandu, doi dintre vechii membrii ai grupului Kult. Acesta este un spațiu de întrunire scriitoricească, unde, după ce te-ai înregistrat, pentru a-ți supune discuției propriile încercări literare, ca regulă ești nevoit să comentezi încercările a cel puțin alți trei participanți. Mie, unul, aceasta mi se pare dovada supremă de îndemn la exercițiu critic, la analiză literară pe text. Încercați să vă în­chi­puiți cum ar putea fi pusă în practică o atare strategie în cadrul unui cenaclu clasic!

Și, ca adepții versiunii palpabile a literaturii (printre care mă număr și eu) să nu ca­dă în păcatul de-a expedia aceste proiecte drept facile, fără finalitate în lumea tactilă, e de a­juns să amintesc că, în cazul grupului de pe nadir_latent și a revistei Respiro, aventura vir­tuală s-a revărsat în real acum doi ani (dacă nu mă înșeală memoria), cu sprijinul editurii Dacia, sub forma unei antologii – un volum excelent, apropo – alcătuite din texte  pu­bli­cate inițial pe site-ul revistei Respiro, iar în cazul AtelierKult, recent, la Târgul de carte Gaudeamus, a fost lansată prima antologie cu texte lucrate exclusiv în cadrul acestui (pompos spus) for cenaclier. Îngrijit de Michael Haulică și girat de editura sătmăreană Millennium Press, acest volum va oferi – sunt sigur – tuturor viitorilor cititori (de literatură SF&F, au ba) mari și plăcute surprize.

N-am pomenit aici decât două exemple de înlocuire a vechilor întruniri scrii­to­ri­cești cu noile mijloace de exprimare social-artistică (sau, mai degrabă, virtual-artistică). Cei in­teresați sunt convins că vor putea adăuga alte câteva exemple măcar la fel de elocvente, da­că nu chiar și mai...

Nu spun că aceste grupuri de discuții și aceste cenacluri virtuale sunt mai de impact de­cât vechile colocvii și cenacluri clasice, spun doar că, pentru timpul în care trăim, ele sunt singurele care pot asigura o continuitate. Și cine știe ce ne va aduce viitorul...