Revistă de cultură

fondată în 1865 de Iosif Vulcan

Apare la Oradea

Seria a V-a

Nr. 1 (471) Ianuarie 2005

CRONICA DE „FAMILIA”

de

Ioan MOLDOVAN

4-5 decembrie 2004. La Festivalul Național de Literatur㠄Vasile Lucaciu” de la Cicârlău – Maramureș, ediția a XIV-a,  invitat fiind în juriul acestuia, alături de Ioan Groșan, Constantin Stan și Dan Mircea Cipariu. Preselecția fusese deja realizată de scriitorii locului: Gavril Alexe  Bâle, Ion Bogdan, Ion Burnar, Augustin Cozmuța, VasileDragomir, Săluc Horvat, Valeriu Sabău, Nicolae Scheianu. Revederi plăcute, schimb de cărți și dedicații, promisiuni că vom citi, vom recenza. Deliberări. Stabilirea premiilor. A fost timp și pentru o vizită la Șișești  unde am văzut casa lui Vasile Lucaciu și biserica iar mai spre seară, la biserica din Unguraș, o slujbă de pomenire a scriitorilor și artiștilor maramureșeni sau legați sufletește de Maramureș și care au devenit amintiri dragi. Festivitatea de premiere s-a ținut în căminul cultural din Cicârlău, urmată fiind de o masă duminicală oferită de primarul comunei, cunoscutul rapsod Nicolae Sabău. Câțiva dintre laureații acestei ediții: Mircea Crișan – Baia Mare, premiul festivalului și al revistei FAMILIA, Vasile Dan Marchiș – Asuaju de Sus, Ioana Anamaria Pop – Cluj, Diana Corcan – Brăila, Ștefan Bolea – Baia Mare, Herta Schwartz – Alba Iulia.

***

16 decembrie 2004 – Lansare de carte la Muzeul Țării Crișurilor, în cadrul seratei scriitorilor români și unguri din Oradea. Cartea se numește  A világ és az aranyfog și este, în fapt, traducerea în ungurește de către colaboratoarea FAMILIEI, Molnár Judit, a „povestirii eseisticopoematice” Orbul și dintele de aur a lui Traian Ștef, apărute la Editura Paralela 45 în anul 2002. Traducătoarea a mărturisit că traducerea a fost o adevărată provocare lingvistică și estetică și că speră că scrierea lui Ștef va fi bine primită de către cititorii maghiari. Autorul originalului a afirmat că rămâne neconsolat de a nu ști ungurește ca să vadă cum sună al său „roman ardelenesc” în această limbă atât de singuratică. A fost o zi îmbelșugată în d’ale culturii, căci pe la amiază, în Aula Universității Oradea, conferințele lui H.R. Patapievici și Gabriel Liiceanu  despre „În ce țară trăim” au adunat popor mult, mai ales tineret, ceea ce dovedește că adevărații oameni de spirit sunt VIP-uri în toată legea. Înalții oaspeți au fost însoțiți de către Mircea Mihăieș și Adriana Babeți, de la revista „Orizont”, inițiatorii seriei de conferințe Microsoft. În fine, în după-amiaza aceleiași zile, la cafeneaua „La Masca” poetul orădean Gheorghe Vidican și-a lansat noul său volum Rigorile cercului, apărut la editura botoșăneană Axa, dovadă că între  bihoreni și moldoveni  sunt bune legături de carte. Au vorbit despre noua apariție Ioana Cistelecan, Mircea Mihăieș , Ioan T. Morar și Ioan Moldovan – un sobor de prezentatori, cum cu humor, a observat Cistelecan, fiica.

***

17 decembrie 2004, în sala Teatrului, Festivitatea de acordare a premiilor de excelență ale municipalității orădene pe anul 2004, eveniment aflat la a doua ediție și, sperăm noi, pornit spre statutul de tradiție. A fost, în sine, un spectacol cu sala plină. În deschidere a vorbit primarul Oradei, Petru Filip, inițiatorul acestui gen de omagiu concret și admirabil adus unor personalități ale orașului. Iată laureații acestei ediții:

Premiul de excelență și omul anului 2004 — tânărul medic HADRIAN BORCEA

Literatură - IOAN MOLDOVAN

Arte vizuale - KAKOBOVITS MARTA

Artă dramatică - KISS-TÖREK ILDIKÓ

Muzică - THURZÓ SANDOR

Tineri de perspectivă - DEBRECZENI ALEXANDRU

Social — RAJNA JÓSEF,

Învățământ preuniversitar — TÓTH MARTA

Ecologie — LIVIU-IOAN JUDEA

Mass-media — SZÜCS LASZLÓ

Sport — NYSTOR ALEXANDRU

Învățământ universitar — SEVER DUMITRAȘCU

Managementul afacerilor — REROM PROD COM SRL

Ambasadorul municipiului — TÓTH ISTVAN

***

28 decembrie 2004, în holul cel mare al Muzeului Țării Crișurilor  (unde altundeva?) – serata de sfârșit de an, tradițională deja, așteptată de-acum, a FAMILIEI. Lume, mai mult ca oricând. S-a vorbit – scurt, foarte scurt – despre ce i-a fost dat să împlinească în 2004 revistei, s-au dat interviuri, s-a trecut la colinde și cântece – Familia artistică Chelu: Florin, Iulian și Dina – , s-au recitat poezii, s-au citit parodii, s-a închinat paharul, s-au făcut, desfăcut, refăcut, fixat grupuri, unii au plecat, alții au venit, a fost petrecere faină. Din când în când un glas subțirel de clopoțel amintea că vine-vine noul an. Autorități administrative și politice n-au fost de față, căci la București tocmai se punea de-un nou guvern și, probabil, trebuiau să fie pe recepție.

***

5 ianuarie 2005, „La Masca” – Festivitatea de premiere a „Cărții (bihorene a) anului 2004”, prima ediție. Inițiator: Alexandru Seres, redactorul șef al „Jurnalului bihorean”.

În urma punctajului însumat al juriului s-a dovedit a fi cartea anului 2004  a istoricului Blaga Mihoc. Pe locul doi s-a plasat „Bestiarul de fontă”, volumul de poezii al lui Lucian Scurtu, iar pe locul trei „Scrisori către Alexandros” de Traian Ștef. A fost o bună înțelegere spirituală, îmbogățită și de intervențiile jazzistice ale invitatului irlandez Tom Ross.

***

Apoi a fost Boboteaza și apoi Sfântul Ioan Botezătorul. În redacție mai mulți Ioani ( Moldovan, Biroaș, Laza, Augustin Pop, F. Pop și Ioana Cistelecan, tocmai sosită din Paris — a lipsit colegul Ion Simuț, motivat însă, căci s-a dus la Hotar, la mama acasă) au primit felicitări directe ori prin telefoane și au oferit celor prezenți o mică dar plăcută petrecere amicală.