Revistă de cultură

fondată în 1865 de Iosif Vulcan

Apare la Oradea

Seria a V-a

Nr. 7-8 (465-466) Iulie-August 2004

PROZĂ

de

Florin ARDELEAN

Său

 

Cum a murit Său, bețivul satului, este o poveste adevărată, demnă de-a fi spusă. Și cum să nu fie dacă a știut să moară într-un fel cu totul original, așa încât, la mai bine de două ore de când își dăduse, bietul, duhul, fiind rece bine, mulți jurau ba că-i văd mușchii feței atinși de câte un rictus șugubăț, ba că mișcă picioarele sau mâinile. Dar grozăvia cea mare, care a declanșat toată tărășenia, s-a petrecut în căruță, în timp ce aduceau mortul spre casă, chiar pe dealul Crâșmii, când Său s-a ridicat de mijloc, deși era mort, de-a făcut să înțepenească de frică droaia de copii ce însoțea, în alai, de-o parte și de alta, căruța în care Său sta întins pe un braț de fân, iar trei bărbați încercau să-l reanime. Era a doua zi de Crăciun. Său nu se mai trezise de când mustul a devenit tulburel. Era o iarnă în care nu ninsese încă. Noroaiele covârșeau ulițele; o după-amiază umedă, cu un fir de ceață ce cobora dinspre pădure și Balașcău. Pălincăria funcționa din plin. Fusese un an cu recoltă foarte bună de prune.

— Nu-i mort, mă! Uite, chiar acum a mișcat mâna dreaptă.

— Și ochii, și ochii! Și i-a mișcat, țipă cel ce-l ținea de picioare.

— Nu-i mort!

— Săule, Săule, zi, mă, ceva, îl îndemna Șutu.

Cu capul dat pe spate, palid, cu barba nerasă de trei zile, îmbrăcat într-un palton gros, gri și murdar sau de-a dreptul soios, încălțat cu cizme de cauciuc, pline cu noroi, cu capul descoperit, pentru că-i luase cineva cușma brumărie, Său nu dădea, totuși, nici un semn pe care toți să-l poată constata și din care să rezulte, fără echivoc, cum că ar mai fi în viață. Dar toată adunătura aceea de gură cască, la care se mai adăugaseră și trei muieri, continua să creadă că Său nu e mort de-a binelea, că ori se preface, ori mai are în el o fărâmă de viață. Burnița. Totul era jilav, aproape putred. Caii scoteau pe nări un abur acrișor și călduț. Când am ajuns eu, cortegiul tocmai oprise în fața casei lui.

Dar merită să vă spun, pe îndelete, tot ce s-a întâmplat în ziua aceea, de 26 decembrie, când Său a murit, dar nimeni nu i-a dat crezare. Doar cu o lună și jumătate înainte împlinisem 11 ani.

*

De doi ani se terminase electrificarea satului și doar două familii aveau televizoare: Mișcu, care își luase primul, un televizor Dacia, cu cinci mii de lei, ca după șapte luni tata să-l imite. În fiecare seară, era la noi ca la cinema, spre disperarea bunicii, mai ales. De altfel, în dimineața aceea de duminică, țin precis minte că ei i-am dat, primul, bună dimineața. Potrivise chiar ea să se întâmple asta, pentru a avea o zi cu noroc. Tocmai ieșisem în curte, numai în izmene. Dinspre pădurea ce tivea cerul, înspre miază-noapte, gelatinoasă și brună, cobora spre colibele țiganilor o pâclă plumburie. Abia de se distingea liziera, iar brâul de negură îmbrățișa toată valea, lăsând să-i scape doar vărful Balașcăului, undeva spre apus, verde-cenușiu și golaș. Zărindu-mă de după geamul bucătăriei, bunica a ieșit intenționat – mă vâna mai în toate diminețile, pentru a fi eu, un bărbat, cel ce-i va da binețe cel dintâi. A trântit ușa, cât să bag de seamă și să întorc privirea spre ea. După câteva secunde strategice, destul de lungi pentru a da importanță gestului meu, am zis ceea ce aștepta:

— Bună dimineața.

— Bună dimineața, mi-a răspuns. Iar ai ieșit dezbrăcat afară. O să răcești. Nu i-am răspuns. Ea a mers și-a dat drumul găinilor, iar eu eram grăbit.

Tata dormea încă. Era, poate, singurul care se bucura că e vremea atât de urâtă. De-o săptămână tractoarele zăceau în SMT și nici un tractorist nu mai avea de lucru. Era boier pentru că putea moțăi cât era duminica de lungă, recuperând astfel câte ceva din truda verii și toamnei, când o zi de muncă dura douăsprezece ore, cel puțin. S-a ridicat din pat doar când i-a adus mama sarmalele, apoi s-a culcat la loc, sforăind ori de câte ori ajungea să doarmă pe spate. Nici eu n-aveam nu știu ce treabă. Mi-am omorât dimineața pe stradă și uitându-mă la televizor, pândind când începe muzica populară, ca s-o anunț pe mama. A fost ca o mântuire când, imediat după prânz, tata mi-a zis:

— Hai cu mine.

— Unde?

— La unchiu-tău, la Șchiopu.

— Vin.

Ne-am dus amândoi, coborând dealul, înspre livezile cu pruni ale satului. Mama a zis, înainte de-a ieși noi pe poartă:

— Spune-i lui Șchiopu să vină, mâine, să-mi taie niște lemne.

— Îi spun, a asigurat-o tata.

Am trecut pe lângă Dulanu. Din casa lui, ce sta chiar la întretăierea ulițelor ce formau un fel de X, ieșea fum. Era una dintre puținele case ce mai erau acoperite cu stuf. Demult nu mai cânta Dulanu, nici la nunți, nici la horă, duminica. Rar, îl vedeam, mai ales vara, stând în curte și privind în gol – slab, cadaveric din cauza TBC-ului, cu mustățile crăiești, răsucite în sus, cum de altfel avea și bunicu ce-a murit imediat după război și pe care îl vedeam într-o poză, cu bunica din partea tatei, după ce se cununaseră. O poză sepia, la care mă uitam îndelung, ca la un relict. Cânta, Dulanu, la vioară, ca nimeni altul. Fiică-sa, Ana, îl acompania la contrabas, iar când obosea Dulanu, lua ea vioara și cânta, spre plăcerea tuturora. Aprigă era Ana. Pe la 13 ani, se tăvălea cu flăcăii prin râturi, pe sub sălcii și printre tufele de pipirig. A fost de pomină când și-a pierdut virginitatea. O trimisese Dulanu cu caprele, pe gardul Hijului și-o convinsese Gulea, țiganu, să-i arate ce are între picioare, pentru că și el e gata să-i arate mădularu. Gângurea Ana, mai că murea de curiozitate. Negocierile au fost intense, dar n-au făcut decât să sporească tensiunea și pofta tot mai greu de înfrânat. Ana era pe punctul de-a exploda; roșie în obraji, se întindea pe iarbă și chicotea. Îi bătea inima ca un ciocan pneumatic, iar Gulea tremura din cauza erecției ce-i învinețea lobii urechilor. După trei ceasuri, s-a lăsat convinsă. Caprele ciuguleau mugurii de jugastru și de sânger, când Ana s-a dus cu Gulea într-o viroagă, săpată de ape. Și-a tras rochia deasupra buricului și-a închis ochii. Gulea a trântit-o în iarbă și-a îndurat o durere ascuțită în vârful mădularului, imediat după ce a simțit că intră. N-a fost nimeni pe aproape, care s-o audă cum țipă și-apoi cum geme sub Gulea, speriat el însuși de isprava sa, pentru că nici el n-o mai făcuse, dar își văzuse părinții, de nenumărate ori, în colibă, după miezul nopții, punându-și-o. Firele de iarbă erau roșii sub ea, iar Gulea era sigur că s-a tăiat în vreun ciob, la pulă. A stat întinsă, plângând, iar Gulea venea din zece în zece minute s-o întrebe dacă o mai doare.

— Cum îi?, făcea Gulea, speriat ca nu cumva să moară fata, din cauza hemoragiei. Ea plângea și nu-i spunea, ci și mai tare strângea de genunchi, pentru ca el să nu-i vadă rana. Caprele dăduseră iama în lanul cu porumb și-n viile de prin preajma gardului. Dorind să șteargă urmele, Gulea a adunat caprele să pască pe locul unde  o dezvirginase pe Ana.

— Du-te mai încolo, ia cerut fetei ce plângea și se uita derutată, neștiind ce mai vrea de la ea. Hai, mișcă-te, n-auzi?

Caprele au început să ciugulească mărăcinii, apoi firele de iarbă, chiar și pe cele neclăite de sângele fetei. Dar pata s-a mai văzut, chiar și după ce Gulea a scormonit locul cu cismele. Și pe drumul spre casă mai picura din Ana, pentru că ea nu purta chiloți mai mult de patru-cinci zile pe lună. Și asta doar în ultimul an, de când i-a venit ciclul. Țiganul nu înceta s-o chestioneze, chiar și după ce a trecut de pâlcul cu salcâmi, din buza văii de unde începea satul:

— N-auzi? Cum îi? Te doare?, întreba el înfricoșat de faptul că și el era însângerat, cu pantalonii îmbibați de sângele ce i se scurgea din prepuț. Nu știa de ce-i rămăsese jupuită pe sfert. Cum mergea, la fiecare pas, simțea cum îl freacă, dureros, stofa nădrajilor. Dacă ar fi știut, nu s-ar fi prins de treabă.

Ana tăcea și lacrimile îi șiroiau pe obrajii arși de soare. Doar seara i s-a dezlegat limba. Dulanu, ghicind cam ce s-a întâmplat, a întrebat-o?

— Te-o sau nu te-o? Spune, o dată, se răsti el la Ana, care plângea și mai rău, și mai amar. Într-un târziu, Ana zise:

— Oleacă...

Și așa i-a mers vestea. Feciorii o chemau, când se întuneca:

— Nu vii, Ană, oleacă?

Și Ana râdea și-i înjura de mamă, dar mergea în cele din urmă. Blestema Dulanu când simțea că nu-i prin preajmă. Cu timpul, s-a obișnuit. Apoi, după ce boala s-a agravat și Ana a crescut, rar punea arcușul pe vioară. În schimb, când avea chef, îi spunea Anei:

— Cântă-mi, Ană. Ia vioara de sub grindă și cântă-mi.

Și Ana cânta de cum se lăsa seara, până spre miezul nopții. Stătea jumătate satul pe la garduri și se desfăta, ascultând-o pe Ana cum cânta la vioara pe care nimeni nu știa de la cine o primise Dulanu, când era încă prunc.

Trecurăm, așadar, de casa Dulanului. Unchiul Șchiopu era acasă. Mătușa Saveta era prin vecini, la bârfe, cu fata. Hanțu, deja ficior, cel în care se aprinsese pălinca, era pe la fete sau pe la prieteni, în sat. Pe geamul camerei unde sta Șchiopu  întins pe un pat, se vedea, mare, imens, impozant, Balașcăul, cu coastele acoperite de iarbă. Deasupra lui, doar cerul doldora de nori.

— Bei vin?, îl chestionă unchiul pe tata.

— Beau, spuse tata, care, de altfel cam de asta și venise..

— Atunci, așteaptă-mă puțin. Merg să trag din butoi. Imediat, se săltă pe piciorul țeapăn, ajutat de cârjă și traversă odaia căzută în obscuritate, din cauza geamurilor mici, zăbrelite, cu mersul său, oarecum maiestos, cu piciorul stâng tras după el, din șold. Se accidentase la Budapesta, în timpul războiului. Se întoarse după nici cinci minute. În tot acest timp, tata se uită pe tavan sau pe geam, părând să nu perceapă prezența mea. Stam, oarecum clandestin, fără să știu de ce, lângă soba de tuci, atent la reflexele flăcărilor pe peretele de deasupra plitei, prevăzută cu două ochiuri de fontă.

— Să aprind becul?, întrebă unchiul, revenit cu o cană, plină cu vin. Să tot fi avut vreo doi litri.

— Nu, lasă. E mai bine așa, făcu tata, revenit brusc pe lume.

— Hai, noroc, bre!, îi ură Șchiopul, după felul lui.

— Noroc, unchiule, zise și tata, apoi ciocniră paharele pline cu vinul negru. Eu nu existam.

Șchiopu se întinse iarăși pe pat, ținându-și cârja sub piciorul betegit. Vorbiră despre grâu, dacă va fi sau nu iarnă grea după Anul Nou, ce se mai întâmplă pe la CAP, unde Șchiopu era paznic, despre Ceaușeascu și Brejniev. Trecu o jumătate de oră și ei băuseră deja trei sferturi din carafă. Ajunseseră și la subiectul preferat, pe care unchiul se răsfăța să-l evoce ori de câte ori avea prilejul, mai totdeauna adăugând ceva, modificând povestea după cum îi venea lui bine. Anii de război petrecuți la Budapesta, aceasta era povestea pe care o așteptam și eu cu infinită curiozitate. Șchiopu și încă trei din sat fuseseră concentrați și apoi, după o instrucție de trei luni, trimiși la Pesta, la grajdurile regimentului de cavalerie. Dar când să înceapă povestea, alunecai pe priciul din spatele sobei de tuci, aflat în prelungirea patului pe care sta unchiul. Toropit de căldură, poate și din cauza întunericului și a vocilor ce parcă psalmodiau, ațipii. M-a trezit tata, când a pus lemne pe foc. Cred că erau la a doua tură, pentru că deja le sticleau ochii și unchiul nu mai avea perdea la vorbe, iar tata, grijuliu ori de câte ori eram de față, nu mai părea să știe că sunt și eu prin preajmă.

Ajunsese la povestea curvelor din Budapesta, la cuplerai și servitoarele nesățioase, pe care le pârlea pe sub podurile de peste Dunăre.

— ... cu zece pengö te distrai toată noaptea. Cel mai ieftin era la Juji. Așa o chema pe cea care ținea stabilimentul. Avea cele mai turbate curve. Cel mai mult am tras la una Kati, până ce i-a venit bărbatu, într-o noapte. Eram sus. A intrat și a început să răcnească. Eram călare pe ea. După el a intrat o fetiță de cinci-șase ani. De unde dracu să știu că era măritată? Nici Juji n-a știut. A fost un scandal în toată regula. Au venit jandarmii. Dobitocu, după ce a aprins lumina, a vrut să mă împuște cu un pistol. Noroc că am sărit pe el și l-am făcut una cu podeaua. Când s-a dezmeticit, eram la cazarmă. N-am mai trecut pe la Juji mai bine de-o lună. Apoi, a dat dracu de m-am accidentat.

— Cum a fost?, fu curios tata, deși mai auzise povestea de-o mie de ori.

— Stai să-ți spun, dar mai înainte, să aduc niște vin, zise Șchiopu și-o luă spre pivniță. Tata îmi aruncă o privire.

— Ce faci?

— Stau, am zis. Precum și era, de altfel.

Când intră Șchiopu, un fir de aer proaspăt năpădi pe ușă. Tata abia se mai zărea, pe scaunul din dreapta mesei. După ce puse carafa pe masă, Șchiopu se trânti, la locul lui, cu cârja sub piciorul țeapăn.

— Repede am schimbat cupleraiul. Eram tânăr și cu poftă de curve.

— Dar la grajduri era greu, întrebă tata neașteptat de tare, apoi făcu un semn discret, cu capul spre mine. Unchiu ridică privirea, nu se dumiri la început, apoi, brusc realiză că sunt și eu acolo

Se așternu liniștea. Tata puse în pahare, închinară și dădură paharul pe gât. După câteva momente de tăcere, tata întrebă:

— Era greu la grajduri?

— Da’ păi cum? Totul trebuia să fie lună și bec. Tot timpul erau cu ochii după noi, după români. Cum era ceva în neregulă, cum făceam trei zile de carceră. Ajungea dacă nu era țesălat calul cum i se năzărea sergentului că trebuie să fie. La carceră! Imediat! Și rar scăpai de-o bătaie bună pe zi. Cel puțin... Trei săptămâni de carceră am făcut în patru ani de armată. Ba, nu în patru ani, ci-n trei, că unul l-am făcut în spital.

— Cel puțin ai avut noroc că n-ai fost pe front.

— Noroc, cum zici. N-am auzit un glonț și n-am văzut un soldat mort, tot războiu. În schimb, curve am futut, o sută... Ha, ha, ha...

Se lăsă iarăși liniștea. Eu stam cu ochii închiși, întins pe priciul de lângă sobă. Pe sub sprâncene, îl vedeam pe tată cum mă scrutează.

— Ei?, făcu unchiul.

— Poți zice, că doarme, spuse tata.

— Am schimbat cupleraiul după pățania cu Kati, pe care, de altfel, n-am mai văzut-o, veac. Mă duceam la una Șari. Zdravănă fată. După ce am tras la ea un an și jumătate, începea s-o rupă pe românește. Lat ieșeam dintre picioarele ei. Îi plăcea meseria. Drept să spun, n-am mai întâlnit muiere ca ea. Dacă nu era sătulă de pulă, îi juca ochiul stâng. Nu mă lăsa să plec până nu clipea normal, din amândoi ochii. Da’ nu zic că era simplu să-i fac amândoi ochii să clipească la fel...

— Ha, ha, râse tata.

— Nu râde, că nu-i de glumă. Într-o noapte, după ce ne-am tăvălit vreo trei ceasuri, a început să-i bată ochiul. Și dăi, și mână, până s-o crăpat de ziuă. Da’ ochiul tot îi bătea. Ba chiar mai rău. Curvă, adică, mai rea ca iapa. Eram rupt, nu mai puteam nimic. S-a urcat pe mine și-a început să mă muște, să mă frece, să mă ațâțe. Abia mai respiram. Nebuna știa un singur lucru – să-i dau pulă. Am leșinat și nu știu cum am scăpat. M-am trezit abia după-amiaza. Mă vegheau două fătuțe. Mi-au spus, pe ungurește, că Șari e în cămașă de forță, la nebuni. Se mirau că am scăpat cu viața. Cum am ajuns la cazarmă, cum am făcut în așa fel încât să ajung la carceră. Trei zile am zăcut, apoi m-au dus la infirmerie. Se speriau ca nu cumva să am gălbinare. Mi-am revenit, dar pe Șari n-am mai văzut-o. Nici la cupleraiuri n-am mai fost, că s-a întâmplat să-mi prindă tramvaiul piciorul și-am ajuns la corhaz…

Apoi, unchiul a apucat, cred, să spună cum s-a lovit la picior, atât de rău că era să i-l taie. Nu am mai auzit prea multe. Pesemne, am adormit. Dar nu pentru prea multă vreme. Ca prin vis, am auzit câinii lătrând, apoi în odaie a năvălit Saveta, mătușa – sora bunicului meu, dinspre mamă.

— O murit Său, zise mătușa, oarecum repezit, ca și când ar fi adus o veste grozavă.

— Cine?, întrebă răstit unchiul.

— Său, văru-tău.

— Său? Cum Dumnezeu?

— Nu știu cum. Marișca Chiș mi-a zis. Nu știa nici ea, decât că Său a murit la poarta Cantorului. Că numa ce s-a lăsat în jos, încet, lângă stâlpul ușii.

— Hai, unchiule, să mergem să vedem, îndemnă tata și se și ridică de la masă.

— Stai că vin, numa să-mi iau cobatu.

Am plecat toți trei. Dulanu era la gard. Își răsucea mustățile. Din mijlocul curții, Ana ne privea și ea. Dulanu întrebă:

— A murit Său?

— Da, așa am auzit și noi, răspunse Schipu, după ce îl salută, ca pe un vecin, cu „ – Ziua bună, cumătre”. De vis-a-vis ne privea, tot peste gard, Potyoc, un ins scund, îndesat, cu dinți de metal. Dulanu îl dușmănea de moarte, după ce l-a prins cu Ana, în podul grajdului. Potyoc o mai avea pe Catița, vecină cu noi – trei case mai sus. Îi murise femeii bărbatul pe front. Trăia de mulți ani cu Potyoc. O vreme, și-au găsit culcuș la noi în șură. Mai ales bunica s-a supărat rău. Într-o zi, mama i-a spus Catiței, la obraz:

— Nu mai aveți ce căuta la noi în șură. Nu vă e ruține? Oameni bătrâni să vă ocupați cu prostii! Am copii mari și mi-e mie rușine de păcatul vostru.

Catița a lăsat capul în jos. N-a zis nimic și o vreme n-a mai salutat-o pe mama. Dar nici vizite nu ne-a mai făcut. O bătaie de pomină a avut loc chiar în vara acelui an, între Catița și nevasta lui Potyoc, Nina. Și-au smuls hainele, părul, s-au scuipat și zgârâiat și s-au trântit în colbul drumului. Amândouă erau pline de sânge. O vreme, le-au vorbit tot satul. Potyoc râdea, ori de câte ori venea vorba:

— S-au bătut ca proastele, făcea el, superior, fudul, mândru că se bat muierile pentru el.

Acum, de după gardul lui, ne urmărea cum urcăm ulița.

— Noroc, vecine, salută Potyoc.

— Noroc, bre

— E drept că a murit Său?

— Poate. Mergem să vedem. Așa mi-a zis Saveta, c-a murit în fața casei Cantorului.

Pe drum ne-am întâlnit cu Ibu. Venea spre casă. Se jura că la văzut pe Său, după ce murise, cum s-a ridicat de mijloc, chiar pe dealul Crâșmii, când îl duceau cu căruța spre casă.

— Să orbesc dacă vă mint. L-am văzut, așa cum vă văd acum pe voi, cum s-a ridicat în cur, în căruță. Încă râdea. Nu era mort. Apoi, oamenii l-au întins la loc, pe fân, au strigat la el, să se ridice, dar n-a mai fost cu cine. Șutu i-a tras palme, l-a scănțălit de păr. Fără nici un rezultat. Său n-a mai mișcat. Își bălăngănea capu, de cum mergea căruța. Am strigat și eu la el: „Săule, scoală Săule, futu-ți morții mătii!”. N-a zis nimic, deși când mă uitam atent la el, părea că râde.

— Unde-s acum?, întrebă tata.

— Cred că au ajuns cu el acasă.

Ibu s-a dus într-ale lui. Eu, tata și Șchiopu ne-am văzut de drum, spre mijlocul satului. Începuse să burnițeze. Tata înjură.

— Ce-i, făcu unchiul?

— Nimic, numai că dacă îngheață la noapte, descalță grâul. Nu-i sănătoasă vremea asta. Pe timpuri, de Crăciun zăpăda era cât casa.

— Da, recunoscu Șchiopu. Vremea îi după sufletul omului.

După nici cinci minute, am ajuns în fața casei Săului. Tocmai îl dădeau jos din căruță. Fain om era Său. Îl iubeau copiii, mai ales, dar nici sătenii nu-i purtau, niciunul, cea mai mică pică. Era un bețiv fără cusur. Nimeni nu știa bea ca el, fără momente în care să-și fi pierdut cunoștința. Niciodată, sub nici un pretext, nu se lega de nimeni. Poate era singurul care nu avea nici un dușman, oricât de neînsemnat. Apoi, nimeni nu-l invidia pe Său. Cum să ai resentimente față de un om sărac, lipit pământului, care avea cinci copii pe care îi creștea cum putea, fie lucrând, cu ziua, la sapă la vie ori cu hârlețul, prin grădinile oamenilor, fie spărgând lemne ori ajutând la adunatul fânului. La coasă, mergea rar, pentru că nu rezista din cauza alcoolului; îl sugea coasa, ca o iască și nu putea, nu mai avea suflu – se sufoca. Avea tot timpul sufletul pus în zâmbetul de pe buze, făcându-te să crezi că e cea mai fericită zidire a lui Dumnezeu. Nimic mai fals, de vreme ce o singură zi măcar în viața lui n-a avut confortul celui fără griji. Dar, în felul lui era, totuși, un om fericit, pentru că viața îi era simplă și naturală. Niciodată nu găseai la el în buzunar măcar un leu. Totdeauna banii, pentru zilele de muncă, oricum prea puțini, îi lua Măria, nevastă-sa, care apuca astfel să mai cumpere o haină sau un bocanc, o bucată de pâine sau un litru de lapte pentru copii. Tot ce bea era plătit de unul sau altul, dar niciodată pe degeaba, căci lucra Săul pentru un deț de monopol ca pentru un litru. Dar asta era tot ce știa să facă în viață. De copil a fost argat, la Razna, cea mai bogată familie din sat. Apoi, după ce-a venit colectivul, nu au avut ce-i lua. Sărac fiind, era și liber, iar ca bețiv părea să-și fi găsit un fel de refugiu dintr-o putoare de viață, care nu l-a răsfățat nici măcar o secundă. Și iată că s-a prăbușit în fața casei Cantorului, chiar a doua zi de Crăciun, din pricini de nimeni cunoscute, fără nici o vorbă, ca apoi, chiar pe dealul Crâșmii, aproape de locul în care își petrecuse cea mai mare parte din viață, să se ridice în căruță, sfidând moartea. Chiar și în fața casei lui, Șutu îi spuse Măriei, care își frângea mâinile, neștiind încă dacă e cazul să se vaite:

— Mărie, nu-i mort. În brațele mele s-a ridicat în cur, pe dealul Crâșmii.

Măria îl privea cu colțul ochiului, în timp ce îl măsura pe Său și-l vedea livid, cu gura ca o pungă strânsă, pentru că nu avea nici un dinte, cu ochii închiși, inert ca o sperietoare pusă în cânepiște, ca să alunge porcii sălbatici. Tata a dat și el o mână de ajutor, l-au ridicat patru bărbați și l-au cărat în casă, în camera dinspre stradă, pe marginea unui pat cu saltea de paie și cu perne până la grindă.

 Începea să se întunece. Șutu rupse ziarele care căptușeau geamul, apoi Măria a adus o lampă. Eu am reușit să mă strecor până în pragul camerei. Unchiul îi asculta inima, cu urechea lipită de cămașa mortului, iar tata încerca să-i ia pulsul. Atunci l-am auzit foarte clar pe tata spunând:

— Poate că-i mort!

Șutu a încercat să-l contrazică, dar a intervenit Șchiopu:

— Lasă! – doar atât i-a zis, apoi Șutu a tăcut, s-a întors spre ușă, acolo unde era Măria și i-a făcut un semn. Ea a început să scâncească bemol, iar apoi un plânset rânced s-a auzit în odaie; s-a apropiat de mort, și-a împreunat mâinile până spre frunte, a clătinat capul și-a început să-l vaiete. Cineva a adus din vecini o fosilă de brad, un borcan cu grâu și-o lumânare albă. Tata  a pus mâna pe umărul femeii care se tânguia deasupra Săului:

— Fină, hai puțin!

Au mers în tindă și au vorbit. Șchiopu a zis:

— Dumnezeu să-l ierte!, și și-a făcut semnul crucii. Abia atunci a fost clar pentru toată lumea că Său este mort. Mort de-a binelea. Mi-era frică! Un fior m-a făcut să rămân încremenit în clarobscurul serii. La doi pași de mine, un cadavru pe care lampa și apoi lumânarea îl învăluiau lugubru. M-a văzut Șchiopu și m-a luat de mână:

— Hai afară cu mine, mi-a zis și am trecut pe lângă tata și Măria, care se lamenta că nu are bani nici de sicriu, nici de înmormântare. Aveam în mintea de copil imagini foarte vii cu Său și Șchiopu, beți fiind, prinși de după cap, hălăduind pe ulițe, de la o casă de alta, cântând și pupându-se pe obraji. Fuseseră vecini, până când unchiu s-a mutat la marginea satului, înspre livezile cu pruni. Și pentru că se îmbăta foarte tare și o bătea mai mereu pe mătușa Saveta, Șchiopu s-a prins în fața preotului să nu mai bea pălincă, iar după alți câțiva ani s-a oprit și de la vin. Dar asta s-a întâmplat mult mai târziu. O scenă o rețin și acum, în amănunt: Șchiopu căzut într-un ochi de mocirlă, în mijlocul străzii, iar Său repezindu-se să-l ridice, dar căzând peste el, numaidecât. Noi, copiii ce ne jucam, râdeam și ne amuzam de tot ce se întîmpla acolo, în noroaiele lăsate de primul dezgheț. Mai multe ore s-au chinuit, dar n-a fost chip să se ridice, ba unul, ba celălalt. Noroaiele le acopereau hainele, fața, părul, ochii și le umpleau gurile. S-au zbătut așa până s-a lăsat întunericul, icnind și șuerând vorbe fără noimă. Păreau doi pui de bivol, hârjonindu-se în nămolul râului. Apoi s-a lăsat liniștea și peste ei și au încremenit acolo. Nu știu cine și cum i-a dus acasă sau dacă ei, într-un târziu, după ce s-au dezmeticit din cauza frigului, au apucat să se ridice. Oarecum desprinsă dintr-un film cu Chaplin era osteneala lor zadarnică de-a se ridica și echilibrul pe care îl pierdeau de cum se înălțau câțiva centimetri de la pământ.

Ajuns afară, totul s-a închis și nici o amintire nu a izbutit să reziste spaimei pe care mi-a declanșat-o, din nimic, mortul.

N-am fost la înmormântare, dar știu că s-a vorbit insistent de faptul că Său n-a murit chiar de moarte bună. Mulți îl acuzau pe Cantor că l-ar fi lovit sau împins și că nenorocitul s-ar fi lovit la cap. Oricum, era destul de clar că Său avea de luat de la Cantor niște bani, pentru trei zile de lucru, la săpat via. Venise, se pare, să-i ceară într-un moment nepotrivit. Dar au fost doar zvonuri. N-a venit Procuratura să cerceteze și totul s-a uitat repede.

Ceea ce nu s-a uitat niciodată a fost faptul că, mort fiind, Său s-a ridicat de mijloc, în căruță. Asta nimeni nu putea contesta. De aceea, poate, i-a mers vestea că va fi strigoi și că va bântui prin sat, căutând de băut, multă vreme după ce-l vor fi îngropat în cimitir. Iată de ce, primele mele coșmaruri l-au avut în centrul acțiunii pe Său, cel mai candid bețiv de pe fața pământului. Ori de câte ori treceam, noaptea, pe lângă casa lui, tata mă întreba:

— Ți-e frică de Său?

— Oleacă, răspundeam eu...

 

 (Story dintr-un volum de proză scurtă,

Povestiri de duminica,

dar căruia nici Dumnezeu nu știe

când îi va fi hărăzită lumina tiparului)